Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής 2015

Από το έτος 2013 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 3η Μαρτίου – ημέρα επετείου της υπογραφής της  Σύµβασης για το διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων µε Εξαφάνιση Ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας» (CITES) – ως παγκόσμια ημέρα άγριας ζωής.

Το βασικό μήνυμα του φετινού εορτασμού “Ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε σοβαρά τα εγκλήματα κατά της άγριας ζωής” αποσκοπεί να αφυπνήσει τον κόσμο για το πόσο επικίνδυνη είναι η λαθροθηρία και το παράνομο εμπόριο απειλούμενων ειδών για την διατήρηση και προστασία της άγριας ζωής και κατ΄επέκταση του αειφόρου μέλλοντος του πλανήτη μας.

Μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon, σε μήνυμά του με αφορμή τη φετινή επέτειο, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής έχει αποκτήσει μια διακρατική μορφή εγκληματικότητας, συγκρίσιμη με άλλα καταστροφικά παραδείγματα, όπως η διακίνηση ναρκωτικών, η εμπορία ανθρώπων, το λαθρεμπόριο διαφόρων ειδών και πετρελαίου… Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την αυξημένη συμμετοχή δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος και παράνομων μη κυβερνητικών ένοπλων ομάδων».

Η καταπολέμηση της λαθροθηρίας και του παράνομου εμπορίου άγριας ζωής είναι κρίσιμη τόσο για την διατήρηση της βιοποικιλότητας όσο και για την ειρήνη και την ασφάλεια σε διάφορες περιοχές όπου οι συγκρούσεις υποκινούνται από τέτοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

Με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας αυτής οφείλουμε όλοι μας, ως πολίτες και καταναλωτές, να τερματίσουμε τα εγκλήματα κατά της άγριας ζωής μέσω μίας υπεύθυνης συμπεριφοράς έναντι των παράνομα προερχόμενων προϊόντων.